Greta Thunberg taler

Valgkampens vigtigste tale

Greta Thunberg taler i København den 25. maj.

Greta Thunberg taler i København

Greta Thunberg, den svenske klimaaktivist på 16 år, er meget kontant i sine taler.  Jeg er Greta, Jeg kommer fra Sverige og jeg vil have jer til at gå i panik. Vores hus brænder. Jeg er her for at sige, at vores hus brænder. Ifølge FNs klimapanel er vi mindre end 12 år fra ikke at kunne forhindre vores fejltagelser. 

Hvilken politiker tør tale sådan i valgkampen? Vil det ikke få vælgerne til at lukke ørene?  Måske – men det kan jo også være, at vælgere vil belønne en sådan politikers ærlighed med sin stemme.

Den vigtigste tale

Jeg tror, den vigtigste tale i den danske valgkamp, er den tale, Greta vil holde den 25. maj ved klimamarchen København.

Klimaspørgsmålet er ikke et tema på linje med andre temaer i valgkampen. Det handler ikke om at få det bedre. Det handler om at overleve.  Det handler ikke om mere velfærd for børn, syge og gamle. Det handler om liv eller død. Det handler om, hvordan vi overlever klimakatastrofen.   Jeg vil at I skal gå I panik. Huset brænder. 

Spørgsmålet er, om børn har en fremtid. Spørgsmålet er, om de vil overleve klimaforandringerne.  

Klima i sort og hvidt

Mange fornemmer de lurende farer. Klimaet ligger så højt på listen hos borgerne, at den kloge politiker bør vise mod.  Så i stedet for at love guld og grønne skove med nye velfærdsløfter for alle pengene, så var det måske bedre at sige: Jeg kan ikke love jer forbedringer, i stedet må I lide afsavn. Under anden verdens krig sagde Winston Churchill ærligt til englænderne:  I kan forvente Blod, Sweat and Tears!   Tør en dansk statsmand m/k tale sådan: Lad os bruge pengene på at sikre en fremtid for vores børn og børnebørn, så indtil vi får løst klimakrisen, så får I altså ingen velfærdsgaver.

16-årige Greta har med sine diagnoser en særlig evne til at gennemskue løgne. Jeg ser verden i sort og hvidt, forklarer hun. Og hun kæmper for klimaet i sort og hvidt: Der findes ingen gråzoner, når det kommer til overlevelse.

Vi er nødt til at stoppe udledningen af ​​drivhusgasser. Og enten gør vi det, eller også gør vi det ikke. Du siger: ingenting i livet er sort eller hvidt, men det er en løgn, en meget farlig løgn.  Der findes ingen gråzoner, når det kommer til overlevelse, siger Greta Thunberg.

Greta Thunberg græd over plastik affald

Hendes klima engagement begyndte den dag, hun så en film i skolen om al det affald, der findes i verdenshavene. Greta græd sig igennem filmen. De andre elever glemte hurtigt filmen i frikvarteret, da nye SMS’er pippede frem på iPhonen. Men Greta græd og ville hjem, men hun måtte ikke gå hjem. Hun skulle være som de andre og snakke om mærkestøj, sminke og mobiltelefoner. Men Greta kan ikke fungere med smalltalk.

Greta ser tydeligt hvordan drivhusgasserne stiger op af skorstenene, samler sig og forvandler himlen til en gigantisk usynlig losseplads. Hun er barnet, der ser politikerne stå afklædte med løfter af varm luft. (fra bogen Scener fra hjertet).

Den 25. maj (samme dag, som Greta taler i København) udkommer bogen Scener fra hjertet på dansk.

I bogen fortæller hendes mor – den kendte operasanger Marlena Ernman om sine to døtre, der begge har haft svære perioder med sygdom. Greta spiste ikke i lang tid og hun ville ikke tale.

Kritik at Greta Thunberg bog

Marlena Ernman er blevet kritiseret i svenske medier for at hun udleverer sine børn.

Men på spørgsmålet om, hvordan det er at være mor til klimaaktivisten Greta Thunberg, svarede hun TV4:

– Jeg ser, at min datter er lykkelig nu, og det var længe siden hun var det.

Bogen fortæller, hvordan Greta ikke sagde et ord i to år. Men så begyndte hun at tale og verden lyttede til hendes profetiske røst.

Hendes ensomme skolestrejke foran rigsdagen i Stockholm fik opmærksomhed. Først i svenske medier og siden i hele verdenspressen.

Hadet mod Greta

Hver dag modtager Greta hadefulde mails og twitter beskeder. De kommer fra klima-fornægtere og højre nationalister og folk med økonomiske interesser i fossile brændstoffer.

  • De forstår ikke det fulde omfang af klimakrisen. Dem, der hader mig, virker mere bange for mig end for klimakrisen, bemærkede Greta køligt ifølge Aftonbladet.

 Hun får at vide, at hun kun er et barn. En politiker i det Australske parlament bemærker irriteret, at det var bedre at Greta og hendes følgere passede deres skole.  

  • Verdens ledere optræder som børn replicerede Greta Thunberg meget træffende i en sin tale ved det økonomiske topmøde i Davos.

Lederen af de svenske Sverigedemokrater Jimmie Åkesson påstår, at Greta er en nikkedukke i hænderne på et PR-bureau. Man skal ikke glemme, at hun er et barn, tillægger han ifølge Aftonbladet.  

Greta Thunberg myter og fake news

Hyldningen og dyrkelsen af Greta er også blevet stærkt kritiseret. Rygterne på de sociale medier og den kulørte presse går på, at nogle tror, hun er Jesus selv. Men det beror på flere misforståelser. Sidste år udgav præsten ved Limhamn en julekalender på Twitter.  Da læserne åbnede den første låge, kunne de læse: Kundgørelse: Jesus fra Nasaret har nu udset sig en af sine efterfølgere – nemlig Greta Thunberg.

De, der var vant til at læse præstens tvitren, vidste at det var humoristisk ment. Men mange blev forargede og præsten fik så mange sure reaktioner, så han fem dage senere måtte lukke sin twitter konto og undskylde, hvis han havde såret nogen.

KCop 21 klimaaftale

En anden fake news historie skyldes ærkebiskoppen i Berlin. Han udtalte sig om den svenske klimaaktivist i tysk radio.

Fredagsdemonstrationerne påminder mig om den bibelske episode med Jesu indtog i Jerusalem.

Biskoppen hentydede til de store klimademonstrationer verden over.

Biskoppen måtte forklare sig med, at han ikke ville gå så langt som at kalde Greta for en ny Messias.

Jeg vil dog påminde om, at vores samfund nogle gange behøver sande profeter, der påpeger en uønsket udvikling eller foreslår løsninger, mente Heiner Koch ifølge svenske Expressen.  

Greta Thunberg taler

Greta Thunberg talte ikke i to år. Men så åbnede hun munden.  Nu taler hun til hele verden.

Greta taler ved klimamarchen i København den 25. maj. Hendes bog No One Is Too Small to Make a Difference udkommer 6. juni – dagen efter valget. Den indeholder 11 taler.

Mange af hendes onelinere er allerede berømte og citerede i hele verden.

Hvorfor skal jeg gå i skole, hvis jeg ikke har nogen fremtid.

I Bruxelles sagde hun i februar. Du kan ikke bare sidde og vente på, at håbet kommer. Vi ønsker at politikerne skal lytte til videnskabsfolkene.

Alle skal vide at vi kun har 5 procents chance for at klare Paris-aftalens mål.

Hendes budskab er klart: Rige lande skal mindske der Co2 udledningen med mindst 15 procent hvert år for at nå 2-graders målet.

Hører I mig?

“Kan I høre mig?” spørger Greta Thunberg medlemmerne i det engelske parlament. Hun tapper på mikrofonen, som for at kontrollere, at den er tændt, men det er nok nærmere ment som en irettesættelse; hun spørger, om de lytter. Hun spørger igen senere i sin tale. “Hørte I hvad jeg lige sagde? Er mit engelsk okay? Er min mikrofon på? Fordi jeg begynder at undre mig. “

Greta Thunberg taler i 2019 ved World Economic Forum

Greta Thunberg er måske i tvivl om politikerne lytter, men det er åbenbart at unge i hele verden hører hendes appel, og de handler. Den 15. marts deltog 1,6 millioner unge i hele verden i 133 lande i en international Fridays For Future klimastrejke.