Taget skal kunne bære dit solcelleanlæg


Taget skal kunne bære dit solcelleanlæg

Rigtig mange danske husejere har i disse år opdaget, at et solcelleanlæg på taget kan være en fantastisk god investering. Selvom solcelleanlæg ofte beløber sig til over 50.000 kr., kan de i løbet af få år tjene sig selv hjem, og oven i købet leverer de miljørigtig og bæredygtig energi. Moderne solcelleanlæg er endda så æstetisk vellykkede, at de på ingen måde skæmmer husets udseende, men tvært imod bliver en naturlig del af bygningens samlede udtryk.

Sørg for at få en ingeniørberegning

Solceller er således på alle måder en fremragende idé. Man skal bare huske én ting – et solcelleanlæg kan veje op til 500 kilo, og det skal hustaget naturligvis kunne bære. Desuden skal man sikre sig, at monteringshullerne ikke kan medføre svampe- eller rådskader. Hos KN Miljøteknik A/S, som er en af landets førende importører af solceller, opfordrer energiingeniør Kasper Petersen køberne af solcelleanlæg til at få udarbejdet en ingeniørberegning af tagets belastnings- og bæreevne.

”En ingeniørberegning er essentiel, fordi den viser, om taget kan bære solcelleanlægget. Hvis det er for stort og tungt, kan der være risiko for, at taget kan flytte sig, navnlig når det gælder huse, der er bygget mellem 1960 og 1980. Det er ikke nok, at taget lige akkurat kan bære anlægget, for under dårlige vejrforhold bliver det udsat for større belastninger end normalt. I værste fald kan taget simpelthen bryde sammen”, fastslår Kasper Petersen, som selv har oplevet, at forhandlere har sagt nej til ordrer, fordi KN Miljøteknik A/S ikke har kunnet godkende tagkonstruktionens bæreevne. Netop derfor har KN Miljøteknik A/S nyudviklet en særlig spærsikring, som forstærker tagets evne til at modstå belastninger.

Husforsikringen dækker ikke

Vigtigheden af en undersøgelse af tagkonstruktionen understreges af, at husforsikringen ikke dækker overbelastninger fra alt for tunge anlæg. Skadechef Susanne Møllegaard fra Topdanmark understreger, at husforsikringen bl.a. dækker storm- og brandskader på selve solcellerne. Ifølge hende glemmer alt for mange dog, at forsikringen ikke omfatter overbelastningsskader på taget. Samtidig påpeger Susanne Møllegaard, at for mange eller for store huller til beslag kan medføre indsivning af vand og fugt.

”Man skal for det første sikre sig, at taget kan bære solcelleanlæggets vægt og for det andet, at installatøren monterer det korrekt, så taget ikke efterfølgende udsættes for vand- eller svampeskader”, siger Susanne Møllegaard.

To ting, du skal huske ved montering af solcelleanlæg:

• Få udarbejdet en ingeniørberegning af tagets bæreevne – og husk, at i hårdt vejr kan taget blive udsat for ekstreme påvirkninger.

• Køb kun hos godkendte forhandlere og autoriserede installatører, som kan garantere, at taget ikke tager skade af monteringen – heller ikke på et senere tidspunkt.

Indhent eventuelt yderligere information hos:

Energiingeniør i KN Miljøteknik A/S, Kasper Petersen, telefon 25 20 09 24

Skadechef i Topdanmark, Susanne Møllegaard, telefon 51 39 01 72
Solceller

Skriv et svar