Holder din bil helt stille for tiden?

Holder din bil helt stille for tiden?

Elbilforeningens elbilekspert, Martin Messer Thomsen, har listet en række generelle råd om elbiler, der står helt stille i længere tid. Rådene gælder for de fleste mærker og modeller. Men før du læser videre, skal du altid slå op i din bils instruktionsbog for at finde ud af, hvordan du bør håndtere langtidsopbevaring af lige netop din elbil.

Skal en elbil stå stille i en længere periode, bør den opbevares så opladningsniveau på batteriet ligger mellem 20-80 procent. Det slider mindst på batteriet.

Et lithium-ion batteri, som er den type batteri, moderne elbiler er udstyret med, har meget lille selvafladning. Det betyder, at det kan stå ret længe uden at tabe en nævneværdig energimængde. Det er dog en god idé at have bilen til opladning, mens den står stille, hvis det er muligt. Nogle elbilers software kan køle eller opvarme batteriet efter behov. Det sikrer batteriet bedre holdbarhed, hvis vejret er meget koldt eller meget varmt. Elbilen kan uden problemer være tilsluttet i hele perioden, hvis det er muligt at indstille batteristanden på bilen til at koble fra ved for eksempel 80 procent. Kan den ikke indstilles, bør den ikke efterlades i stik.

Hold øje med batteriniveauet

Hvis bilen ikke er i stik, så kan det godt betale sig at holde øje med batteriniveauet i den stillestående periode. Niveauet bør ikke komme under 20 procent. Tjek det for eksempel et par gange om ugen.

Når man skal ud at køre igen efter den stillestående periode, kan man risikere at komme ud til en bil tilsyneladende helt uden strøm. Det er der egentlig ingen grund til at gå i panik over. Det er bare det lille 12V-batteri, der er løbet tør for strøm.

Det store batteri, det vil sige. det batteri, som bilen bruger til fremdrift, oplader det lille 12V-batteri. Det sker for de fleste elbilers vedkommende også, når den står parkeret, men det kan alligevel ske, at 12V-batteriet løber tør. Tilkald vejhjælp for at få genstartet det lille batteri, så kan elbilen hurtigt køre igen.

Bremserne skurrer

Du kan også opleve, at der kommer en skurren eller mærkelig lyd fra bremserne, når du begynder at køre i bilen igen, efter at den har stået stille længe. Det kan afhjælpes ved at lave 2-3 hårde opbremsninger i træk fra ca. 80 km/t. På denne måde forsvinder de belægninger, som har samlet sig i perioden, fra bremserne.

Sidstnævnte øvelse bør du naturligvis gøre ved at køre til en vejstrækning og på et tidspunkt, hvor du ikke er til gene for den øvrige trafik.

Er du ny elbilist og har du brug for at tale med en erfaren elbilist? Så meld dig ind i Elbilforeningen og tilmeld dig Webinar for nye elbilister d. 25. marts.

Topfoto: Martin Messer Thomsen

Published at Sun, 22 Mar 2020 09:20:42 +0000

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.